Днес хиляди българи по традиция ще изкачат каменистия път към връх Шипка, Българската Голгота към свободата. Аз ще бъда един от тях, защото за мен Шипка е символ на изконния български стремеж за свобода, на българските усилия тя да бъде постигната с цената на всичко. Това заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.
На Шипка свеждаме глави пред българските и руски воини, които сложиха кости за да можем да се назовем свободни. Върху техните кости и от тяхната кръв се роди и възтържествува новата българска държавност.
Под Самарското знаме на нашите опълченци и знамета на руската императорска армия се сражаваха и воини от полкове, формирани на територията на днешна Украина. Такъв е прочутият Брянски полк. Нека не забравяме и тяхната смелост и саможертва.
Нека помним за подвига на нашия опълченец Леон Крудов – самовзривил се с граната, за да спре стремителния османски шурм и доктор Константин Везенков, вдигнал и ранените в смъртоносна атака за да спаси заветния връх. Поклон!
Ние, днешните българи, сме далеч от тяхната смелост и идеализъм, но нека поне не ги срамим. Нека поне малко заслужим да се наричаме техни наследници.
Да си спомним за мечтата им, за която те умираха – свободна, независима и процъфтяваща България.
Още веднъж поклон!