Голяма част от „елита“ ни чака нареждания от Брюксел, проспива възможностите да защити българския интерес , а после се прави на „ощипан“.

В препълнената до краен предел зала в топлоцентрала „Брикел“, бившият служебен премиер и председател на ПП „Български възход“, бригаден генерал Стефан Янев, се срещна с енергетици от Гълъбово и Маришкия басейн. Срещата беше организирана след специално отправена публична покана до Янев, подписана от стотици работници, които желаят среща с него. В своето открито писмо, работниците от Маришкия басейн пожелаха да се видят „на живо“ с генерала, защото според тях „той е един от малцината български държавници, които в последните години са защитавали категорично българската въгледобивна индустрия и българската въглищна енергетика“.

В бурна и емоционална атмосфера Стефан Янев, заяви че е в Гълъбово, защото го интересува не съдбата на собственици или висши мениджъри, а участта на над 1300 работници. Той подчерта, че истинските началници на българските политици не бива да са нито в Брюксел, нито в която и да е друга столица, а трябва да са хората живеещи и работещи в такива малки градчета в цялата страна, българи, чиито гласове следва да бъдат чути.

За страна като България, най-важно е да се разчита на енергопроизводство, което използва собствени български ресурси – в случая български въглища, защото това гарантира най-пълноценно и добре енергийната сигурност и независимост на страната ни, заяви ген. Янев. На директен въпрос „Поет ли е пред Европа ангажимент за затваряне на въглищните ТЕЦ-ове у нас, Янев пряко отговори, че “по време на неговите правителства, в Брюксел е било разговаряно въглищните ни централи да работят минимум до 2036-2038 година”, и така е било записано в Плана за възстановяване и устойчивост, приет от МС на 15 октомври 2021 г. „Какво е договаряно или подписвано след това – не зная. Ако имаме смислена политика като държава, ние трябва да се борим за нашите предприятия и нашата енергетика, така както го правят страни като Унгария и Полша. Това важи с особена сила в текущата световна ситуация“. Стефан Янев бе категоричен, че в сегашната криза, да си правим експерименти със затварянето на въглищни ТЕЦ-ове е абсолютно ненужно, излишно и не е в интерес на България и нейната енергийна сигурност.

На множеството други въпроси Янев отговори, че в политически план, повечето български политици се държат „меко казано като объркани деца“. Много от тях чакат нареждане от Брюксел, а така нареченият ни „елит“ проспива редица възможности при подготовката на европейските правила и процедури да защити българските интереси и после се прави на „ощипан“. “Всички обещават много преди избори, и после когато отидат на „жълтитите павета“ и влязат в хубавите кабинети стават неоткриваеми“, беше откровен председателят на „Български възход“

На въпрос защо се получава така Стефан Янев заяви: „33 години правим едно и също в политически план и очакваме да получим различен резултат. У нас има много политици, но няма държавници. Ние търсим примери за държавност все в миналото, а за жалост не ги откриваме днес. Държавниците не се раждат, те се създават. Това трябва да е една от важните задачи пред обществото ни, да създава държавници“.

На финала на срещата Янев обобщи, че държи всяко българско предприятие да работи, спазвайки всички изисквания на законите, включително и тези, гарантиращи опазването на околната среда. Дали обаче някой реално осъзнава каква е цената на това няколко хиляди човека да останат на улицата без работа и препитание, това е въпросът, който Янев, си е задавал по време на сагите около затварянето на Брикел.