Управляващата коалиция вече не е стабилна. Това стана факт, след като „Има такъв народ“ изтегли министрите си от кабинета и така предизвика политическа криза, а извънредни парламентарни избори, както се казва, чукат на вратата. Днес в парламента бе освободен от поста и председателят на НС Никола Минчев. На фона на трусовете в политическото пространство бившият служебен премиер Стефан Янев създаде партия, чието учредително събрание предстои в неделя. Потърсихме го за коментар за политическата ситуация и ето какво сподели той пред ФАКТИ.

– Г-н Янев, очаквахте ли, че може да се случи такъв раздор в коалицията. Как ще коментирате реакцията на Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ“, оттегляйки министрите?

– В началото, при формиране на коалицията, нещата не изглеждаха толкова драматични, както и не се очакваше, че ще има подобно развитие. Ако все пак се върнем назад към времето, когато се подготви коалиционното споразумение, ще видим, че то не изпълнява. Това пролича още през януари месец, когато правителството, от което тогава бях част, започна да готви управленска програма на база коалиционното споразумение. Но тази управленска програма се изгуби в пространството. Не я виждам и до днес да е финализирана. Поне публично не е известна. Това е показателно, че коалицията не работи гладко. Всички тези признаци, факти и данни, красноречиво показват, че се създава хаос в управлението, че не се решават последователно кризи, а по-скоро се създават нови кризи… Така беше логично да се стигне до такъв тип говорене и поведение, каквото виждаме в последно време.

– На каква база се сглоби коалицията в началото. Вие тогава бяхте военен министър. Какви бяха настроенията вътре?

– Коалицията се събра на база споразумението на четирите партии. И пак ще се върна на това, че започнахме да правим управленска програма. Но още тогава започнаха и скърцанията. Още тогава започнаха се появиха сигнали и знаци, че нещата няма да вървят гладко.

– Скърцания от кого…

– От участниците в коалицията. Аз не съм присъствал на коалиционен съвет, защото дори и този инструмент, наречен коалиционен съвет се появи доста по-късно в пространството. Имам предвид, че такъв тип срещи се провеждат. На онзи етап – декември и януари, коалиционните съвети изглежда са се провеждали по телефона. Това не е сериозно, разбира се. Това не е истински съвет, на който могат да се чуят различни мнения. Може да проверите кога за първи път е имало коалиционен съвет, защото аз не си спомням такъв в онзи период.

– Имаше ли единодействие при формирането на коалицията, или всеки си правеше и прокарваше собствена политика?

– В началото не бих казал, че всеки си е свалял маската. В началото имаше идея, че ще има единодействие… Вижте, във всяко начало има ентусиазъм, има добри намерения, които се слагат на масата и нещата изглеждат нормално. Но докато бях в състава на правителството, визирам този период, се видя, че това темпо се забавя. И ви дадох пример с управленската програма, която още не е финализирана. Така че сами може да си направите извода дали е имало търкания още в началото, или после се появиха.

– Имам предвид под скърцания, защото видяхме, че различното мнение не се толерира и вие пострадахте от това?

– Това, кое се толерира и кое не, стана пред погледа на българските граждани. И всеки може да си направи изводите и да си даде сметка. Нещата бяха изнесени публично.

– Очаквахте ли разривът в коалицията да се случи заради „Има такъв народ“?

– Труден въпрос, защото разривът, според мен, би могъл да дойде от всеки един от партньорите. Въпросът е кой, кога, какъв момент е намерил. Отдавна казах, че това, което скрепява коалицията, е властта – от една страна. От втора страна – страхът от бъдеще електорални резултати на всеки един от участниците в коалицията. Това са скрепяващите елементи. Фактът, че всеки един от участниците в коалицията се опитва да играе своя игра, се вижда от всички.

– Парламентът в този си вид и състав, според вас, може ли да излъчи правителство…

– Парламентът може да излъчи в този си състав ново правителство, но в такъв вид и с такава подкрепа, каквато в този момент дори и не си представяме. Въпросът е в това, че всичко се случва пред очите на българския народ. И всеки един от тези участници трябва да си дава сметка, че рано или късно пак ще отиде на избори. А българските избиратели са достатъчно интелигентни и добре разбират това, което се случва. Така че ще дойде момент, в който ще дадат своята оценка с вота си. Отчетността на партиите е имено пред избирателите. Ще направя и един емоционален коментар за нещо, което ми се върти в главата от дни. От един момент, говоренето за задкулисието стана доста популярно. И си зададох въпроса, кога започнаха да се разменят реплики и обиди между партии в коалицията, включително и да използват думи като мафия: „Дали не сме в период, в който задкулисието излиза на централната сцена да играе?“ И се надявам отговорът да е, че не е така.

– Каква прогноза бихте направили и какви би била конфигурацията след едни предсрочни избори според вас?

– Предсрочни избори най-вероятно ще има – като гледаме развитието на нещата в парламента и отношението между партньорите в коалицията. Трудно е да прогнозирам резултати, както и конфигурацията на един бъдещ парламент, защото думата ще бъде на избирателя. Стремежът на всеки един субект на политическото поле е да получи по-добър резултат. Ние сформираме партия и ще участваме на всички избори. Виждаме партията ни като дългосрочен проект.

– Сами ли ще се явите, или ще участвате в коалиция? Водите ли разговори…

– Ще участваме самостоятелно. Смятам, че предизборните коалиции са инструмент, но на този етап пред нас не стои такава опция. Ще водим разговори, когато настъпи подходящ момент. Това, което предстои и е наш приоритет в момента, е учредяването на ПП „Български възход“. И ако изборите изпреварят официалната регистрация на партията ни от съда, тогава вече ще обмислим вариант с мандатоносител. Знаете, че има такава практика. Нека да видим как ще се развият събитията.

– Сред хората в инициативния комитет на партията ви бе и проф. Пламен Моллов, около когото се оформи сага, след като в публичното пространство изтекоха записи с негово участие. Това за вас казус ли е и как ще го решите?

– Това не е казус, който е свързан с партията, защото както споменах, тя предстои да бъде учредена. Аз не мога от името на партията да дам мнение по казуса „Моллов“. Факт е, че г-н Моллов бе член на инициативния комитет, но Учредителното събрание предстои. Той бе част от инициативния комитет, но няма да е сред учредителите на партията. Докато не изчисти името си, няма да бъде в състава на партията и сред нашите съмишленици. Сред целите в нашата партия е да имаме хора, които споделят нашите виждания, както и да бъдат морални и това ще бъде записано и в Устава. При информация, свързана с неморални действия на наши учредители или бъдещи членове, те ще бъдат отстранявани. Повтарям, че това не е казус, който засяга пряко партията.